Voeding

Als natuurgeneeskundige en ervaringsdeskundige, krijgt Sandy vaak vragen over wat nu gezonde voeding is voor een paard.

De basis van een goede gezondheid ligt in de voeding. Zo ook bij het paard.
Veel klachten kunnen worden voorkomen, maar ook opgelost worden door, goede voeding.

Omdat de evolutie van het paard zich niet zo snel heeft kunnen aanpassen aan het onnatuurlijke voer dat men sinds enkele tientallen jaren geeft (granen, brok, muesli), ontstaan er veel problemen.

Een paard is van oorsprong een steppedier dat weinig eet gedurende een groot aantal uren per dag. Hierbij worden vooral grassen, kruiden en eens wat boombast en een kleine hoeveelheid andere gewassen gegeten. Instinctief weet het paard waar hij behoefte aan heeft en dat zoekt hij op. Zo voorkomt het dier dat de gezondheid achteruit gaat immers bij de kleinste disbalans weet hij al datgeen op te zoeken wat er nodig is om weer in balans te geraken.

Natuurlijk hebben wij niet de kans om onze paarden op steppes te laten grazen waar de beplanting zodanig gevarieerd is dat de paarden zichzelf gezond kunnen houden. Al zouden we ze dat nog zo gunnen!
Een veel geziene nabootsing van deze vroegere situatie, waar het spijsverteringssysteem en de stofwisseling van onze paarden nog steeds op gemaakt is, is het onbeperkt hooi voeren met een liksteen, en geen krachtvoer (brok of muesli) en granen. Dit gaat al de goede kant op, maar hier zien we vaak tekorten ontstaan omdat de voeding te eenzijdig is (het hooi bestaat vaak uit alleen maar engels raaigras, geen andere grassoorten en kruiden). Met weidegang is het probleem gelijkend, waar nog bij komt dat er in de winter natuurlijk weinig groeit, men voert dan doorgaans hooi bij.
Afgezien van het feit dat het natuurlijk om diverse andere redenen goed is voor paarden om weidegang en veel hooi te krijgen, lopen we nog steeds aan tegen een te eenzijdige voeding en ook vaak een te rijke voeding.

Het advies luidt dan ook om te zorgen dat de paarden een groot aantal uren per dag een kleine hoeveelheid gras of hooi binnen krijgen. Voor hooi geldt dat er tegenwoordig veel slowfeeders op de markt zijn, zoals hooinetten met zeer fijne mazen, die ervoor zorgen dat het paard lang met zijn hooi doet en aldus ook minder hooi binnen krijgt.

Dit vullen we, voor een optimale gezondheid, aan met een kruidenmix die gebaseerd is op wat paarden vroeger op de steppes aten. Veel essentiële vitaminen, mineralen en spoorelementen worden geleverd door deze kruiden en wat er nog ontbreekt is aangevuld met de natuurlijke, goed opneembare variant van deze stoffen, dus GEEN synthetische vitaminen/mineralen/spoorelementen. Deze worden namelijk vaak niet als natuurlijk herkend door het lichaam en overbelasten juist vaak het immuunsysteem, alle goede bedoelingen ten spijt.
Wat er teveel is wordt gewoon uitgescheiden door het lichaam dus weet men zeker dat er geen tekorten en overschotten ontstaan.

Door op deze manier te voeren kunnen talloze klachten voorkomen en zelfs ook genezen worden, dit heeft de praktijk ruimschoots bewezen.
Om de kruidenmix te bestellen, klik hier:
http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/aardigeproducten/c-2054447/aardig-voor-paard-pony/
share this item
facebook googleplus linkedin rss twitter youtube
More in this category: « Therapieën