Rijkunst

Als de ruiter correct rijdt, zal het paard correct lopen!

Equilogic traint volgens de principes van de klassieke rijkunst. De klassieke rijkunst is de oudste en meest oorspronkelijke wijze van paarden opleiden. Het is ontstaan om paarden zo goed mogelijk te laten bewegen zonder blessures en tot op hoge leeftijd. Het doel van de klassieke rijkunst is het paard maximaal te ontwikkelen binnen zijn mogelijkheden.
Door middel van rechtrichtende oefeningen wordt het paard behoedzaam en zonder druk getraind. Hierdoor is de klassieke rijkunst een effectieve en vriendelijke manier om de dressuurmatige prestaties te verbeteren en het paard gemotiveerd te houden.

Balans, lichtheid en verfijnd rijden staan hierbij voorop. Tijdens de lessen krijg je inzicht in je houding, zit en hulpgeving op het paard. Je leert goed te communiceren en het paard bewust te verbeteren zodat hij/zij op een correcte manier een ruiter kan dragen.
Zijgangen en het verzamelde werk worden ingezet om het paard zijn lichaam beter te laten gebruiken en niet als doel op zich.

De ruiter behoort het paard daarbij zo min mogelijk te storen waardoor ook het paard zijn balans kan behouden en biomechanisch correct kan bewegen ook al zit er iemand op zijn rug.
Zitlessen maken dan ook regelmatig deel uit van de training.
Er wordt gewerkt aan een verfijnde reactie van het paard op de hulpen, waardoor lichtheid ontstaat en geen kracht gebruikt hoeft te worden richting het paard. Dit wordt onder andere bereikt met beloning.

Wil je les volgens de principes van de klassieke rijkunst?
Bij Equilogic kun je terecht met al jouw vragen en zijn er tevens ook mogelijkheden voor specifieke zitlessen.